^

E-Vitamin

Az E-vitamin az egyik leghatásosabb zsírban oldódó, különösen nagy fontosságú összetett vitamin, igen fontos antioxidáns, mely semlegesíti a szervezetben felhalmozódott káros hatású szabad gyököket. Védi az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat az oxidációtól. Egy molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsavmolekulát képes megvédeni a szabadgyökök károsító hatásától. Nyolcféle molekulából, izomerből állnak, ezek az alfa, béta, gamma, delta tokoferol és az alfa, béta, gamma, delta tokotrienol. Sokáig az alfa tokoferolt ismertük úgy, mint E-vitamin, ugyanis ez a természetben leggyakrabban előforduló módosulata.

Ma már számos kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy talán a tokotrienolok lesznek az E-vitamin család legfontosabb tagjai a közeljövőben.

A tokotrienol molekulák szerkezete ugyan csak pici eltérést mutat a tokoferolok szerkezetéhez képest – több telítetlen kötést tartalmaznak – aminek eredményeképpen különböző biológiai aktivitást mutatnak. Sokkal szabadabban és hatékonyabban mozognak a sejtmembránon belül kettős kötésüknek köszönhetően, a tokoferolokhoz képest pedig 40-60-szoros antioxidáns képességgel rendelkeznek.

Az elmúlt évtizedekben számos tanulmány negatív vagy ellentmondásos eredményeket publikált az E-vitamin hatásáról, gyógyszergyártó cégek és a vitamin ellenes kampányok előszeretettel idézik azt sugallva, hogy az E-vitamin valójában hatástalan.

Ezeket a tanulmányokat közelebbről vizsgálva azonban kiderült, hogy vagy izoláltan alfa-tokoferolt használtak, vagy ami még ennél is rosszabb az alfa-tokoferol szintetikus verzióját. Tudnunk kell, hogy a szintetikus E-vitamint petróleum származékból kémiai úton állítják elő, fillérekbe kerül, élelmiszerek tartósítószere, és sajnos  nagyon sok vitaminkészítmény alapanyaga.

Ráadásul az izolált alfa-tokoferol humán klinikai vizsgálat szerint 30-50%-al csökkenti a páciensek vérében a gamma-tokoferol szintet. Svéd vizsgálat szerint azok a személyek akik koszorúér betegségben szenvedtek alacsonyabb gamma és magasabb alfa-tokoferol szinttel rendelkeztek mint egészséges társaik.  Veszélyes és ártalmas tehát olyan E-vitamin készítményt alkalmazni, mely kizárólag alfa-tokoferolt tartalmaz legyen az természetes vagy szintetikus.

Az elmúlt években tehát nyilvánvalóvá vált, hogy az E-vitamin nem azonos az alfa-tokoferollal! Ez a vitamin egy komplex, számottevő különbségeket mutató molekulák összessége, mely igen jelentős élettani hatással rendelkezik.

Azt látjuk tehát, hogy míg számos alfa-tokoferolt alkalmazó tanulmány kiábrándító eredményeket produkált, addig a teljes spektrumú tokoferol-tokotrienol komplexekkel végzett kutatások reményt keltőek a magas vérnyomás, az érszűkületek, a daganatok, gondolok itt a prosztata, mell és méhnyakrák megelőzésében stb.

Mind a nyolc E-vitamin együttes alkalmazása szükséges és ajánlott tehát. A molekulák közül ugyan néhánynak a szerepe hasonló, míg más komponensek teljesen különbözőképpen hatnak. Ha együtt alkalmazzuk őket, egymást erősítve maximális hatékonyságot biztosítanak szervezetünk számára.

Az E-vitamin hatása

Nélkülözhetetlen a szív és érrendszer működéséhez, védi a sejtmembránt, lassítja a sejtek öregedését, gyorsítja a bőr regenerációját, a sebgyógyulást. Hihetetlen fontos szerepe van tehát a bőr egészségének megőrzésében, semlegesíti a károsító szabadgyököket.

Hatása a szervezetre

  • csökkentik a „rossz koleszterin” szintet,
  • az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen,
  • megelőzhető vele az érelmeszesedés,
  • csökkenti az agyvérzés kockázatát,
  • megakadályozza a véralvadékok keletkezését, elősegíti azok oldódását,
  • csökkenti az apoliproprotein B szintet,
  • gátolja a ráksejtek növekedését,
  • A durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg is megakadályozza. A sebeket, sérüléseket érdemes bekenni E-vitamin olajjal!
  • gyorsítja az égési sebek regenerációját,
  • enyhíti a lábikra és a simaizom görcsöket,
  • segít megelőzni az időskori látásélesség romlást,
  • erősíti a hajszálakat, a bőrt és a körmöket,
  • fokozza a szervezet oxigénellátottságát,
  • mérsékli a fáradságot,
  • késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést,
  • segíti a vetélések megelőzését,
  • Az E-vitamin vizelethajtó hatása révén csökkentheti a magas vérnyomást. Elképzelhető azonban, hogy nagy kezdő adagban alkalmazott E-vitamin megemeli a vérnyomást, viszont, ha a kis adagokban kezdjük el és havonta fokozatosan növeljük az adagot, úgy vérnyomás csökkenés lehet az eredmény.
  • Az agy számára jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabadgyökök károsító hatásának.
  • Sportolók az izomfejlődéshez feltétlenül szedjenek E-vitamint, ugyanis javítja az izmok teljesítményét, késlelteti az izmok elfáradását.
  • Növeli az A-vitamin felszívódását és raktározását. Szívroham közben vagy közvetlenül utána beadott E-vitamin megóvhatja a szívizmot a további károsodástól.

E-vitamin hiány tünetei

  • vörösvértestek károsodása, pusztulása,
  • izomgörcs, izomsorvadás, izomgyengeség,
  • neuropátiás zavarok,
  • szaporodási zavarok, csökkent megtermékenyülési esély,
  • járászavar,
  • kettős látás,
  • az immunrendszer gyengülése,
  • Izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok,
  • rossz helyzetérzékelés, csökkent reflex,
  • idegesség, feszültség,
  • gyengült emlékezőképesség

A következő betegségek növelik az E-vitamin hiány kialakulását

  • lisztérzékenység,
  • cisztás fibrózis,
  • epevezeték szűkület,

E-vitamin forrásaink

  • dió
  • tökmag
  • oliva
  • brokkoli
  • lenmag
  • mandula
  • édesburgonya
  • hús
  • máj
  • tojássárgája
  • mazsola
  • spenót

Az E-vitamin napi szükséglete


E-vitaminból táplálék kiegészítőként napi 15 mg (22,5NE) a hivatalos, ajánlott mennyiség, de aki egészséges szeretne maradni, annak több mixed E-vitaminra lehet szüksége. Ajánlások ezen a téren 200-266 mg (3-400 NE/IU). Minden 200 NE E-vitamin mellé ajánlatos 25 mikrogramm szelént adagolni.

Az E vitamin ajánlott napi adagjának a szervezet által még éppen tolerálható felső határa:

1-3 éves kor között 200 mg / 300NE
4-8 éves kor között 300 mg / 450NE
9-13 éves kor között 600 mg / 900NE
14-18 éves kor között 800 mg / 1200NE
19+ 1000 mg / 1500NE

Mindenkinek azt javaslom, hogy törekedjen a növényi olajokból, magvakból és a teljes értékű ételekből felvenni a napi szükséges mennyiséget, mivel az ezekben lévő E-vitamin felszívódása sokkal hatékonyabb. Terhesség és szoptatás időszakában mindenképen figyeljünk arra, hogy a megnövekedett E-vitamin szükségletet pótoljuk.

Az E-vitamin túladagolása

Ezzel a vitaminnal kapcsolatosan is – ami szinte minden vitaminra érvényes – inkább a vitaminhiány a jellemző, nem pedig a túladagolás. Bár zsírban oldódó vitaminról van szó, mégis az kell mondani, hogy a felesleg a széklettel folyamatosan kiürül. Így tehát a nagy mennyiségben szedett E-vitamin sem toxikus, nagyon sokáig és igen sokat kellene ahhoz bevenni, hogy túladagoljuk. A többi zsírban oldódó vitaminnal ellentétben az E-vitaminnál nem figyeltek meg toxikus mértékű akkumulációt.

Bizonyos betegségek esetén azonban az E-vitamin magas kezdő dózisa súlyosbíthatja a tüneteket, ilyenek például a reumás szívbaj, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a pajzsmirigy túlműködés. Ha valaki az említettek közül bármelyik betegségben szenved, mindenképen kis adagokban kezdje el alkalmazni, és havonta, a fokozatosság elvét betartva növelje a napi adagját.

Felszívódását gátló tényezők

  •  sztatinok,
  • fogamzásgátló és horomon tabletták
  • transzzsírok,
  • szervetlen vas (legalább 8 óra különbséggel kell bevenni, a szerves vaskészítmény nem befolyásolja felszívódását, hatását, nyugodtan szedhetők egyidőben)
  • mangán, réz,
  • klórozott csapvíz fogyasztása

Kölcsönhatások

  • Antikoaguláns és Trombocita aggregációs gyógyszerekkel (pl. syncumar, warfarin)  együtt alkalmazva növelheti a vérzés kockázatát, de odafigyeléssel szedhetők együtt.

 

Keserű István

 

Hozzászólás