^

Az Omega-3

Mik is azok a zsírsavak, és mit jelent a telített vagy telítetlen jelző?

Minden zsír ugyanazokból az összetevőkből – szénből (C), oxigénből (O) és hidrogénből (H) – épül fel. Ezek az összeszerveződött molekulák a zsírsavak, melyek jelentős energia forrásként szerepelnek életünkben. A molekulákzsírrésze lánccá összeállt szénatomokból, sav része pedig oxigén és hidrogénatomokból áll, melyek a szénlánc végéhez kötődnek. A zsírsavmolekulán belül a szénlánc is hordoz hidrogénatomokat. A telített zsírokban a szénlánchoz annyi hidrogénatom kapcsolódik, amennyi csak lehetséges (hidrogénatomokkal telített), míg a telítetlen zsírsavakban a szénlánchoz kevesebb.

A zsírok hossza eltérő, három nagy kategóriába sorolhatjuk őket:

 • telített,
 • egyszeresen telítetlen
 • többszörösen telítetlen

Szervezetünk képes a számára szükséges zsírsavat előállítani, kettőt kivéve, melyeket étrendünkből kell fedezni, ezek pedig az alábbi esszenciális zsírsavak:

 • Linolénsav (LA) mely Omega-6 zsírsav
 • Alfa-linolénsav (ALA) mely Omega-3 zsírsav

telítetlen zsírsavak lehetnek egyszeresen vagy többszörösen telítetlenek attól függően, hogy a lánc közepén mennyi hidrogénatom válik le az egymást követő szénatomról, és töri meg a láncot. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban két hidrogénatom, míg a többszörösen telítetlen zsírsavaknál ennél több hidrogénatom szakad le a szénatomról. Ahonnan a hidrogén leválik ott szén-szén kettős kötés alakul ki, mely a lánc gyenge pontját képezi. Mivel ezek nem tudnak szorosan egymáshoz simulni, ezért ezek a zsírsavak szobahőmérsékleten megolvadnak. Minél kevesebb hidrogén található a láncon, annál több a törés benne, annál folyékonyabbá válik az olaj.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak kémiai kötései között (láncaiban) egy kettős kötés, míg a többszörösen telítetlen zsírsavak láncaiban kettő vagy több kettős kötés található, innen a telítetlen elnevezés. Az EPA és a DHA molekulában az utolsó kettős kötés a láncvégtől három szénatomnyira helyezkedik el, ezért nevezzük őket Omega-3 vagy n-3 zsírsavaknak, és általánosságban gyulladáscsökkentő hatással lépnek fel.

epa-dha-2

És vannak olyan zsírfélék, melyek egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, a kettős kötés pedig a hatodik szénatomnál található, ők pedig az Omega-6 családjába tartoznak, általánosságban gyulladáskeltőek.

omega6Az Omega-3 zsírsavak a zsírok egy speciális fajtájához tartoznak, mégpedig a telítetlen zsírsavakhoz. Esszenciális (szervezet által elő nem állítható) zsírsavaknak nevezzük őket, hiszen nélkülözhetetlenek, alapvetőek az egészséges élethez. A sejtjeink falát és a sejtmembránokat is esszenciális zsírsavak alkotják. A sejtmembránok teszik lehetővé például a tápanyagok, hormonok leadását, felvételét. Mint már említettem korábban, a vitaminokhoz hasonlóan csak étkezéssel, vagy táplálék-kiegészítők formájában tudjuk magunkhoz venni. Szervezetünk nem képes előállítani. A halolajak előnye, hogy alfa-linolénsavat valamint EPA-t és DHA-t tartalmaz. Az omega-3-at szervezetünk igen könnyen befogadja, s így nagyon gyorsan elkezdheti a test regeneráló folyamatainak felerősítését.

Talán 50 éve figyeltek fel arra, hogy miközben a civilizált világban egyre gyakoribb a szív- és érrendszeri betegségek és az ebből eredő halálozások száma, addig az eszkimók körében, akik jóformán csak tengeri herkentyűket, állatokat fogyasztanak ez a fajta betegség szinte ismeretlen. Bebizonyosodott, hogy szervezetünk számára e nélkülözhetetlen zsírsavcsoport védőfaktor.

Míg elődeink táplálékában az Omega-3 és a szintén nagyon fontos Omega-6 zsírsavak 1-1 arányban voltak jelen, addig mára Omega-3 típusú zsírokból alig-alig fogyasztunk. Étrendünk viszont nagy mennyiségben tartalmaz magas Omega-6 tartalmú állati zsírokat, növényi olajokat. Magyarországon ez az arány 1:20-1:30 felé tolódott az Omega-6 javára. Az Omega-3 DHA és EPA kizárólag állati forrásokban található meg mint például a legelésző állatok és a vadak húsában, a lenmaggal etetett szárnyasok tojásában, de legfőképpen a vadvízi és a mélytengeri halak húsában. Szervezetünkben számos betegség előidézője lehet a rossz irányba eltolódott Omega-3/Omega-6 arány.

Kutatásokból kiderült, hogy az Omega-3 hiánynak szerepe lehet a depresszió, többek között a szülés utáni depresszió kialakulásában is. A terhesség és a szoptatás ideje alatt az anya szervezetében drasztikusan lecsökken az Omega-3 szint, hiszen a magzat illetve a csecsemő agyának fejlődése az anya Omega-3 forrása. Elengedhetetlen ez a zsírsav a magzat és a csecsemő optimális növekedéséhez és fejlődéséhez is. Számtalan kutatási eredmény igazolja azt is, hogy ahol gyakori a depresszió, ott magas a szív és érrendszeri betegek száma, azokon a területeken viszont, ahol sok halat fogyasztanak fordított a helyzet. Amerikai kutatók N. Salem és J. Hibbeln fogalmazták meg először, hogy az omega-3 hiánynak oki szerepe lehet a depresszió, és a szülés utáni depresszió kialakulásában. Ezzel párhuzamosan ausztrál kutatócsoport is rámutat arra, hogy annál súlyosabb a depresszió minél alacsonyabb a vérben az omega-3, illetve minél magasabb az Omega-6/Omega-3 arány.

Felmerülhet a kérdés, ha a depresszió összefügg az Omega-3 hiánnyal, vajon ennek a pótlása antidepresszáns hatású? Ennek eldöntését rábízom az olvasóra. Azt gondolom, a depresszió mint betegség nem lehet azonos az Omega-3 hiánnyal, de hogy befolyásolja annak kialakulását azt biztosra veszem. Szendi írja: „Az Omega-3 hiányos táplálkozás olyan agyműködési zavarokhoz vezet, amelyek rontják a stresszel, veszteségekkel való megküzdés hatékonyságát és az így kialakuló tehetetlen állapot vezet el a depresszióhoz.”

Nem árt tehát odafigyelni étkezésünkre! Érdemes több Omega-3 zsírsavat ennünk, hisz szervezetünk ezt meghálálja. Aki pedig ezt nem teszi meg annak érdemes minőségi halolaj készítmény fogyasztásával pótolni az Omega-3 hiányt. Táplálék-kiegészítő formájában lehetőleg hidegvízi, mélytengeri halak húsából előállított természetes, tisztított készítményt válasszunk, ezt rizikómentesen, gond nélkül alkalmazhatjuk. Fontos, hogy az Omega-3 alapjául szolgáló halak vadhalászatból származzanak, mivel a nevelt egyedek más jellegű táplálékot kapnak, és ez az Omega-3 szintjük rovására mehet.

A gyártási technológia valamint a minőségi halolaj ismérve.

A halolajak legfontosabb tényezője az oxigénnel szembeni stabilitása. Az Omega-3 sajnos nagyon érzékeny az avasodásra, azaz az oxidációra. Ha az OMEGA-3 zsírsav oxidálódik, akkor elveszíti pozitív hatásai nagy részét, ráadásul lipid peroxidációt okozhat. A lipid peroxidációt a szervezetben képződő szabad gyökök indítják el, és mint tudjuk a szabad gyökök károsító hatása sok betegség kialakulásában kimutatható.
Az avasodásra való hajlam független attól, hogy a halolaj folyékony vagy kapszulázott formátumú. Azt gondolhatnánk, hogy a kapszula védelmet nyújt a levegő oxigénjével szemben, azt viszont nem tudhatjuk, hogy mi történik vele mielőtt kapszulázták, illetve mi történik azután, hogy a szervezetbe jutva a kapszula feloldódik. Ha a termék instabil, az oxidáció (avasodás) túl gyorsan bekövetkezik még mielőtt a halolaj működésbe lépne. Ha egy halolaj 30 napig szobahőmérsékleten oxigénnel érintkezve sem avasodik, akkor az a halolaj relatív biztonságosnak mondható.

Sok gyártó azt hangoztatja, hogy termékükben megtalálható az E-vitamin ezért biztonságos és stabil. Sajnos ez nem így van. Sokkal fontosabb a természetes antioxidánsok megfelelő aránya és az E-vitamin összetétele, mint a hozzáadott E vitamin mennyisége.

A halolajak stabilitását a benne megtalálható antioxidánsok és a hozzáadott természetes E-vitamin keveréke adja. Nagyon sok gyártó azonban csak az olcsó alfa-tokoferolt adagolja készítményeihez, ami ugyan valóban széles antioxidáns, de két másik fajta E-vitaminnal együtt sokkal hatékonyabb. Ezek a gamma és a delta tokoferolok. Ideális arányuk pedig 5 egység gamma, 2 egység delta és 1 egység alfa tokoferol. Az egyszerű alfa-tokoferol egymagában tehát nem hatásos, sőt bizonyos szívbetegségek esetén hatástalan. A nagy dózisban alkalmazott alfa-tokoferol csökkenti a vér gamma-tokoferol szintjét, ami nagyon előnytelen.

Az Omeg-3 olajat a halak húsából préseléssel érdemes kivonni, így nem veszti el fontos összetevőit, antioxidáns tartalmát. Ha a gyártás során savakat, oldószereket, vagy egyéb szintetikus anyagokat alkalmaznak, akkor antioxidánsok, és egyszeresen telítetlen F zsírsavak (F-vitamin) elvesznek. Az F zsírsavak fontos szerepet játszanak az olaj hatékonyságában és stabilitásában.

Fontos továbbá, hogy a készítményt megtisztítsák az összes egészségre káros anyagtól (higany, kadmium, DDT, PCB stb. stb.), hiszen ettől válik biztonságossá. Azt gondolom mindenki számára világos, hogy vizeink, folyóink és tengereink egyre szennyezettebbek. A vegyszerek, a nehézfémek, a rákkeltő és egyéb egészségre káros anyagok bejutva a halak szervezetébe, ott felhalmozódik és lerakódik. Emiatt tehát a kereskedelemben kapható – főleg a gyanúsan olcsó – halolaj készítmények is tartalmazhatják ezeket a káros összetevőket. Különösen nagy jelentősége van ennek gyerekek, csecsemők és a várandós kismamák esetében.

A különféle halolaj készítmények között tehát nagyon nagy minőségi különbségek lehetnek!

Az alábbi grafikonokon láthatjuk, hogy a különféle halolajok 3 heti alkalmazása után hogy alakul a vérben a szabadgyökök és az E-vitamin mennyisége átlagos és stabil halolajak esetében.

 valtozas_szabadgyokok_test                    valtozas_e-vitamin

 A hagyományos halolaj esetén a vérben található szabad gyökök jelentősen 120%-al növekedtek, a vérben lévő E-vitamin értéke pedig jelentősen csökkent. Ugyanez nem figyelhető meg egy természetes, stabil halolaj esetében.

A koleszterin szint változása különböző minőségű halolaj 4 heti szedésének hatására:

 valtozas_rossz_kol                   valtozas_jo_kol

 Láthatjuk, hogy az LDL koleszterin szint csökken a stabil halolaj szedése után, míg átlagos halolaj esetén alig változik. A természetes, stabil halolaj egyik legfontosabb hatása, hogy a HDL emelése mellett a rossz koleszterin (LDL) szintjét csökkenti! Fontos az a tényező is, hogy az összkoleszterin csökkenése esetén hogyan változik a HDL/LDL arány. Tehát hiába csökkenhet az átlagos halolaj hatására az összkoleszterin szintünk, ha az LDL és HDL koleszterin aránya közben rossz irányba tolódik! A stabil halolaj képes megváltoztatni az LDL molekula szerkezetét azáltal, hogy csökkenti a sűrűségét, így tovább csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

A Triglycerid és a Fibrinogen szint változása Omega-3 szedése esetén.

Az alábbi grafikonon azt láthatjuk, hogy a természetes, stabil halolaj jelentősen csökkenti a triglicerid és a fibrigonen értékét, ami fő rizikó faktora a szívbetegségek kialakulásának. A triglicerid a lipoproteinek egyik zsír alkotórésze, amelynek magas szintjét a zsíros táplálkozáson túl a sok szénhidrát, valamint az alkoholfogyasztás okozhatja. A fibrinogén egy vér protein, amely részt vesz a véralvadási folyamatokban és magas szintje a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában ugyancsak jelentős.

valtozas_triglycerid            valtozas_fibrinogen

Az Omega-3 élettani hatásai

Az Omega-3-nak (EPA és DHA) az alábbi élettani hatásai ismertek:

 • csökkentik a vér viszkozitását (trombózisgátló), növeli a véralvadási időt,
 • csökkentik az LDL típusú koleszterin, a triglicerid és a fibrinogen szintet,
 • segít megőrizni az erek rugalmasságát és védi őket a gyulladásoktól,
 • gátolja a vérlemezkék összecsapzódását
 • immunmodulánsként serkentik a cytokinek termelődését, ezáltal javítja az immunrendszer hatékonyságát,
 • a gyulladási folyamatokra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg a prosztaglandinok és leukotriének közötti kiegyensúlyozó szerepük okozza, így csökkentik a gyulladásos tüneteket, kezelhetők az allergiás betegségek és ízületi gyulladások,
 • megakadályozza egyes tumorsejtek burjánzását az urokináz enzimaktivitásának gátlásávál,
 • javítja a retina működését,
 • az epetermelés fokozásával javítja az emésztési folyamatokat,
 • megelőzi a depressziót. Az omega-3 olajok építik fel az agy szürkeállományának nagy részét. Azokban az országokban, ahol sok halat esznek, igen kevés depressziós ember van, míg ott, ahol kevés a halfogyasztás, a depresszió komoly probléma.
 • csökkenti a vérnyomást,
 • gátolja a cukorbetegség kialakulását,
 • csökkenti a szívkoszorúér megbetegedések kockázatát,
 • segíti szerveink egészséges működését oly módon, hogy beépül a sejthártyába és rugalmassá teszi azt,
 • előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, valamint az agy- és idegsejtek működését,
 • idegsejt membrán fluiditásának növelésével az agy öregedési folyamataira is jótékony hatással van,
 • csökkenti a makrofágok prosztaglandin, lipoxigenáz és leukotrién B4 szintézisét.
 • elősegíti a jó vérkeringést,
 • alkalmazható enyhébb bőrbetegségek megelőzésére és kiegészítő kezeléséreis, gondolok itt például az ekcémára, a pszoriázisra, hajhullásra,
 • csecsemőknél elősegíti a szellemi fejlődést, közreműködik a koncentrálóképesség és a látásélesség kifejlődésében,
 • javítja az alvás minőségét.

Az a tény, hogy Omega-3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el magyarázza, hogy számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben, testrészben is megtapasztalhatjuk a pozitív hatásokat. Beépülve a sejthártyába javítja a sejtmemrán rugalmasságát, segíti a sejten belül lejátszódó folyamatokat, az ionáramlást, az enzim és receptor aktivitást.

Telomer és az Omega-3

A telomer a kromoszómát alkotó DNS szál végén található többszörösen ismétlődő rövid szakasz, mely biológiai korunk indikátora, biológiai óránk. Minden egyes osztódáskor rövidül, életkorunk előre haladtával hossza jelentősen lecsökken. Ha ezt megakadályozzuk, „visszapótoljuk” a sejtek élettartama a végtelenre nő, szervezetünk halhatatlanná válik. 🙂

Jó hír! Csak az a kérdés, hogyan?

Egy érdekes vizsgálat:

Stabil állapotú szív és érrendszeri betegségben szenvedő embereket (608 fő) vizsgáltak (Heart and Soul Study). A vizsgálat elején mérték a telomér hosszt, az EPA és a DHA szinteket, majd 5 év elteltével összehasonlították a legfrissebb mért értékekkel. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt az Omega-3 zsírsavak aránya, ott rövidült a legtöbbet a telomér, akik pedig nagyon sok Omega-3-t fogyasztottak – magas volt az Omega-3 szintjük – , azoknak a telomérje rövidült a leglassabban. Mivel ez egy megfigyeléses vizsgálat volt, ezért ok-okozati összefüggést egyértelműen nem lehetett megmondani, de azt talán igen, hogy az Omega-3 zsírsavak a teloméren keresztül fejtik ki kedvező hatásukat. Ez az első tanulmány, amely egy tápanyag közvetlen telomérre gyakorolt hatását mutatta ki. (Farzeneh-Far R, Lin j, Epel ES,et al)

Vajon pótolhatjuk-e növényi Omega-3-al a halak húsában található Omega-3 zsírsavakat?

Az Omega-3 bázismolekulája Alfa-linolénsav vagy más néven az ALA. Amikor ALA tartalmú zsírokat fogyasztunk, enzimjeink az ALA egy részét még hosszabb, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavakká alakítják. Ezek közül az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) a leglényegesebbek az egészségünk szempontjából. Az ALA leginkább növényi eredetű táplálékokban (len, kender, repce, dió) található melyet nagyon nehezen hasznosít szervezetünk, és nem tartalmaznak közvetlen EPA és DHA összetevőt.

Ha ALA tartalmú növényi olajokat fogyasztunk, akkor a szervezetünkben lévő delta-6 enzim megpróbál EPA-t képezni, de legalább 10 ALA-ra van szükség ahhoz, hogy egyetlen EPA képződjön. Ez még nem lenne akkorra baj, legfeljebb több növényi eredetű olajat kellene fogyasztanunk. A probléma az, hogy ezt az enzimet (delta-6) használja az összes Omega olaj, többek között az Omega-6 is. Ha tehát a szervezetünk Omega-6 szintje magas, akkor a delta-6 enzimeknek a száma tovább csökken, amelyek ALA-ból EPA-t tudnának előállítani. Ráadásul az ALA tartalmú növényi olajokban – kivéve a lenmag olajat – többszöröse található az Omega-6 olajoknak az Omega-3-hoz képest. Úgy tűnhet tehát, hogy megtaláltuk az Omega-3 halolajak kiváltóját a lenmagban. Ne örüljünk túl korán. Sajnos az ALA-t tartalmazó lenmagolaj fogyasztását követően a vér DHA szintje erősen csökken, ami egy előnytelen folyamat, így tehát nem lehet alternatívája a halolajnak.

Összefoglalva, mik azok a szempontok amik alapján kiválaszthatjuk a legjobb Omega-3 terméket?

 • A halolajak hatékonysága a stabilitásától, a stabilitás pedig a halolajakban lévő természetes antioxidánsoktól és a természetes E-vitamin keveréktől (alfa, delta, gamma tokoferol) függ.
 • Oxigénnel szemben stabil legyen, szobahőmérsékleten hosszú ideig (25-30 napig) NE avasodjon!
 • Vadhalászatból származó, mélytengeri hal húsából préseléssel kivont halolaj készítményt válasszunk. A gyártási folyamattól függ, hogy egy termék mennyire biztonságos és hatékony. A halak húsában fontos sejtvédő összetevők is találhatók, melyek elveszhetnek a feldolgozás során.
 • Tisztítsák meg a készítményt az összes egészségre káros anyagtól (higany, ólom, kadmium, DDT, PCB stb. stb.)
 • Kerüljük az olyan készítményeket melyek gyártása során savakat, oldószereket, vagy egyéb szintetikus anyagokat alkalmaznak. A kémiailag módosított halolajak kevésbé stabilak.
 • Segít az eligazodásban és a döntésben, ha klinikai vagy tudományos vizsgálat is alátámasztja a termék biztonságosságát és hatékonyságát. Keressünk olyan terméket melyek ezzel is rendelkeznek.
 • Keressük a GMP (Good Manufacturing Practice) minősítésű készítményeket.
 • A növényi eredetű olajak, ételek nem tartalmaznak EPA-t és DHA-t, kerüljük ezeket.

Mennyi az ajánlott napi dózis?

A napi szükségletünk 1000-2000 EPA érték. Gyulladásos betegségekben ennél 2-3x magasabb értéket javasolnak alkalmazni. Ne az Omega-3 milligramm értékére koncentráljunk, hanem a benne lévő EPA értékre. A DHA-ból is lesz EPA, de ez már csak hab a tortán.

„Az omega-3 úgy tűnik nem egyszerűen csak egy tünékeny tudományos divat, hanem a vitaminok jelentőségének felismerésével vetekedő felfedezés, amely arra figyelmezteti a modern kor emberét, hogy veszélyesen eltért az evolúció kimunkálta táplálkozási szabályoktól.
Omega-3 hiányt írtak le hiperaktivitásban, schizofréniában, multiplex sclerózisban, és számos, korunkban felszaporodó testi betegségben, mint a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, allergiában és asztmában, autoimmun betegségekben vagy a prosztatarákban.”  Szendi Gábor

Az Omega-3 tehát fontos része kell legyen táplálkozásunknak.

 

Keserű István


források

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2819264/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2008595
http://www.tenyek-tevhitek.hu  Omega 3-al foglalkozó írások
http://www.omega3wellness.hu/
Calder PC. Old study sheds new light on the fatty acids and cardiovascular health debate. BMJ. 2013 Feb 4;346:f493.
prof. Tom Saldeen „A minőségi halolaj ismérvei”
Robb Wolf – Paleolit megoldás

 

1 hozzászólás

 1. Ujhelyi Péter

  ?

Hozzászólás