Totális magnéziumhiány a Földön, senki nem vizsgálja és nem is kezelik!
Gondolták volna, hogy egy ilyen viszonylag olcsó ásvány, mint a magnézium ennyire életbevágóan fontos a táplálékláncban? Ha valakinek valamilyen komolyabbnak tűnő betegsége támad, érdemes elgondolkodnia azon, hogy vajon mennyi magnézium tartalmú ételt evett, vagy szedett-e magnéziumot táplálék-kiegészítő formájában. Kutatások szerint a lakosság túlnyomó többsége jóval kevesebb magnéziumot visz be a szervezetébe, mint szükséges volna. Ez számtalan más problémát is felvet, többek között a D-vitamin legfontosabb katalizátoraként, annak hasznosulását.
Alacsony magnézium szint esetén csökken a Kalcitriol előállítása (ennek a hormonnak a hiányáról már tettem említést a D-vitamin összefoglalóban).
A magnézium rendkívül összetett szerepet játszik az emberi test működésében, hisz a nátrium, a kalcium, vagy a kálium felszívódását, hasznosulását is szabályozza. Tapasztalataim szerint nem fektetnek kellő figyelmet a magnézium-hiányból fakadó következmények vizsgálatára. Azért tartom furcsának, hogy a magnézium-hiány vizsgálatát olyan nagyvonalúan kezelik, mert közel 300 anyagcsere folyamatot támogat és szabályoz. Ezek közül csak néhányat említenék:
- létfontosságú az idegsejtek ingerületvezetésében,
- izomsejtek összehúzódásában,
- vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában
- a fehérjeszintézisben,
- a csontok egészségének megőrzésében,
- a szívritmus szabályozásban,
- az energia anyagcsere folyamatban…
Leszögezhetjük, hogy a víz, az élelem és az oxigén mellett az egyik legfontosabb anyag, amire szükségünk van. A mindennapi életünket átszövő stressz tünetei is enyhíthetők magnézium pótlással.
Ha feszültek vagyunk felgyorsul az anyagcserénk, szaporább lesz a pulzus és a légzés. Emelkedik a vérnyomásunk, adrenalin szintünk, a katekolamin termelődése révén (olyan hormon mely izgalom esetén termelődik) pedig megnövekszik a magnézium ürítés, így csökken szervezetünk magnézium háztartása. A csökkent magnézium szint miatt aztán még érzékenyebbé válunk a stressz okozta negatív hatásokkal szemben.
Magnéziumhiány
A magnéziumhiányt gyakran félrediagnosztizálják, ugyanis a magnézium 60-65%-a a csontokban, 34%-az izmokban és más sejtekben található, mindössze 1%-a kering a vérben, a szérumban pedig még ennél is kevesebb. A normál magnéziumszint tehát nem feltétlenül tükrözi a szervezet összmagnézium készletét. A szervezet kompenzálni próbálja a vér magnézium szintjét – azaz viszonylag stabilan tartani -, ezért a szövetekből és a csontokból szabadít fel ehhez magnéziumot. Tehát, a vér magnézium szintje a magnéziumhiány kezdeti szakaszában normál érték is lehet!
Gyógyszerek, amelyek növelik a magnézium szintet: lítium, aszpirin, pajzsmirigy gyógyszerek, néhány antibiotikum, és a magnéziumot tartalmazó készítmények.
Gyógyszerek, amelyek csökkentik a magnézium szintet: digoxin, ciklosporin, vízhajtók, inzulin, néhány antibiotikum, hashajtók és fenitoin.
Láthatjuk, hogy a szérumban mért normál érték nem mérvadó, így főként csak a jelentkező tünetek adhatnak jelzést magnéziumhiányról. Ezek a tünetek azonban nagyon hasonlítanak egyéb más betegségekhez, ezért sok esetben a páciensek szekunder panaszát kezelik. Ha szervezetünkben elegendő a kalcium – általában ez a helyzet -, viszont kevés a magnézium, akkor úgynevezett kalcium túlsúly lép fel, ami izomgörcsöt okoz. Ha ez a görcs nem csak a vázizomban, hanem a simaizomban (pl. ér) vagy a szívizomban is jelentkezik, akkor az alábbi tünetekkel küszködhetünk: aritmia, magas vérnyomás, anginás rohamok stb. Ez esetben a magas vérnyomást és egyéb kardiológiai tüneteket hiába kezelik gyógyszerrel, csak a magnézium hiány megszüntetése vezet tartós és végleges eredményre.
Egy, már 1986-ban publikált amerikai vizsgálat szerint a lakosság 70%-a a szükséges magnéziumnak mindössze 39%-át tudta fedezni táplálkozással. Sajnálatos módon a szerves trágyázást kiszorította a műtrágya, földjeink szerves anyag tartalma radikálisan lecsökkent, ezáltal növényeink egyre kevesebb ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Egy 1995-ös amerikai tanulmány szerint a mezőgazdasági hasznosítás alatt álló területek majdnem 40%-a jelentősen kizsigerelt terület. Ez azt jelenti, hogy a növénytermesztésre felhasznált földterület majdnem felén az alapvető tápanyagok már nincsenek jelen. Egy 1992-es, valamennyi kontinenst vizsgáló tanulmányban az áll, hogy az Európai termőtalaj a termőképességének 72%-át elveszítette. Afrikában 74%-ot, Észak-Amerikában 85%, Dél-Amerikában 76%-ot mértek. Ha tehát a létfontosságú ásványi anyagok már a talajban sem fordulnak elő, akkor a növények a növekedésük során vajon honnan tudnák beszerezni őket?
A magnézium hiány legfontosabb tünetei az alábbiak:
- Depresszió, szorongás és hiperaktív periódusok,
- pánik rohamok, izgatottság, irritabilitás,
- alacsony energiaszint,
- álmatlanság,
- légszomj,
- fájdalmas izomrángások, görcsök, arcizom is,
- szem akaratlan mozgása,
- magas vérnyomás, kardiológiai tünetek,
- Colitisre emlékeztető görcsök,
- angina pektoris,
- érelmeszesedés, erek gyulladása,
- migrént okozó agyi érgörcsök, fejfájás,
- hányinger, hányás, étvágytalanság, gyenge emésztés,
- lágyrészek meszesedése,
- PMS és nem megfelelő hormonegyensúly,
- fáradtság, levertség, gyöngeség,
- székrekedés,
- izomfeszülés, hát és nyakfájás, izomfájdalom,
- mellkasi szorítás,
- húgyuti és menstruációs görcsök,
- homályos látás,
- afták,
- asztmás rohamon,
- gyakori vizelés,
- száraz és viszkető bőr,
- szomjúságérzet,
- zsibbadás vagy esetleg érzéketlenség a végtagokban,
- visszatérő gombás fertőzések (bőr, hüvely, hólyag, íny…)
A Magnézium természetes forrása
Mivel a paleolit elvek szerint táplálkozó ember elég kevés magnéziumhoz jut, – nem fogyaszt búzát, szóját, búzacsírát, hüvelyeseket melyek magnézium tartalma nagyon magas – különösen figyeljenek oda az alábbi élelmiszerek fogyasztására. 100 gramm élelmiszer az alábbi mennyiségű magnéziumot tartalmaz:
- szárított koriander levél (770 mg)
- tökmag szárított (535 mg)
- kakaó (499 mg)
- lenmag (392 mg)
- mandula vaj (303 mg),
- brazil dió szárított (376 mg)
- petrezselyem szárítva, fagyasztva (372 mg)
- napraforgó (170-250 mg)
- kesudió pörkölt (273 mg),
- földimogyoró (163 mg)
- rizs (157 mg)
- dió (130-266 mg)
- paraj (150-160 mg),
- mák (130 mg)
- dió (110-120mg)
- avokádó (70 mg)
- spenót (58 mg)
- kagyló, tonhal, osztriga (50-55mg)
- cékla (23 mg)
A magnézium melyik formája jó nekünk, melyiket válasszam?
A magnézium-étrendkiegészítő kiválasztásakor jó tudni, hogy különböző felszívódású magnézium sókat tartalmazó készítmények léteznek. A dobozokon feltüntetett milligramm jelölés senkit se tévesszen meg, ez ugyanis nem a tablettában lévő elemi magnézium értéket mutatja, hanem az éppen aktuális magnézium só értékét. Két dolog határozza meg mennyire hatékony egy készítmény. Az egyik, hogy mennyi benne az elemi magnézium mennyisége, a másik pedig a biológiai hasznosíthatósága. A magnézium egyes formái nagyon jól hasznosulnak, míg mások alig-alig. Sokféle magnéziumforma létezik tehát, hasznosulásukban azonban már lényeges különbséget mutatnak.
A magnézium-oxid a leginkább elterjedt forma a táplálék kiegészítőkben. Elemi magnézium tartalma igen magas, majdnem 50%, azonban nagyon alacsony a felszívódási képessége, és a biológiai hasznosíthatósága (3-4%). Ezt a változatot NEM javaslom senkinek, a placebóhoz képest egyetlen vizsgálatban sem mutatott eltérést!
A másik közkedvelt formája a magnézium-citrát, (a magnézium citromsavval alkotott sója) melynek hasznosulása jó, viszont nagyon sok embernél lágyabb székletet, hasmenést, diszkomfort érzést okoz. Ezt mindenképpen javaslom figyelembe venni, hiszen a magnézium citromsavval alkotott vegyülete hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik.
Az alábbi magnézium sókat tartom kiemelkedően jónak: treonat, orotat, glycinat, taurat, aszkorbát, laktát.
Egyre népszerűbbek a magnézium-kloridot tartalmazó olajos termékek (transzdermális magnézium klorid), melyeket nem szájon át, hanem a bőrünkre kenve kell alkalmazni. Így fejtik ki hatásukat, hasonló képen mint a D vitamin krémek. A magnézium klorid talán az egyik legjobban felszívódó formula.
Mennyi az ajánlott napi dózis?
A férfiaknak általában több magnéziumra van szüksége mint a nőknek. Számtalan vizsgálat bizonyítja, hogy a megfelelő magnézium egyensúly fenntartásához minimum 6 mg/kg/nap elemi magnéziumra van szükség, ideálisnak a 8-10 mg/kg tekintendő.
Szedhetek túl sok magnéziumot?
A magas magnézium szint (hypermagnesemia) igen ritka, mivel a vesék nagyon gyorsan reagálnak a megemelkedett szérumszintre, és ürítik a felesleget. Biztonsággal szedhetjük tehát, veseelégtelenségben, vagy neuromuszkuláris betegségekben szenvedők kérjék ki kezelőorvosuk véleményét. Ha nagyon nagy dózisban alkalmazzuk, akkor a túladagolás legelső tünete a hasmenés, a gyengeség, a fáradtság, a szívritmuszavarok, izomgyengeség, hányinger. Extrém túladagolás esetén a kóma.
A magnéziumhiányt befolyásoló kockázati faktorok:
- vérnyomáscsökkentők,
- májproblémák,
- alkohol fogyasztás,
- hasmenés,
- vizelethajtó gyógyszerek.
Keserű István
Régóta nem olvastam ennél hasznosabb, hozzáértőbb cikket! Végre valaki leírta a valóságot!
Azért az még érdekelne, mert ez nem derült ki az írásból, hogy a Mg karbonát formátumban mennyire jó vagy rossz és hogy le tud-e rakódni a szervezetben hasonló módon, mint a kalcium?
Kedves György!
Egy átlagembernek adott pillanatban kb. 25 gramm magnéziumot tartalmaz a szervezete. A legtöbb a lágyszövetekben és a csontokban, porcokban található, és kb. 1% kering csak a vérben! Egészséges embernek a pótlással ritkán adódik problémája, mert a fölösleg a vesén keresztül távozik, ürül, tehát – ha telített a magnézium raktárunk – nem raktározódik.
A Magnézium-Karbonát (MGCO3) elemi magnézium tartalma viszonylag magas 45% (tehát 100 mg MgCO3 45mg elemi magnéziumot tartalmaz)
Orális felszívódási rátája 30% .
Amint a gyomorban lévő sósavval találkozik, magnézium-kloriddá alakul, így hasznos lehet savas refluxban, hiszen savlekötő tulajdonsága van. A magnézium-karbonát erős hashajtó hatással is rendelkezik, erre ügyeljünk.
Azért valamit nem ártana kijavítani a leírtakban !!!!!! (valószínűleg elírás csak)
100 gramm!!!!!!! élelmiszerben lehetnek csak az alább felsorolt Mg tartományok és nem 100 mg-ban!
Köszönjük az észrevételt, valóban elírás történt
Azt szeretném megtudni, hogy a vérvételen kívül van-e más, pontosabb magnézium vizsgálati módszer? Utalva arra, hogy a szérum van mindössze kb. 1%-a található az Mg-nek.
A problémám az, hogy napi 500 gramm elemi Mg (maláta, citrát, órát) bevitellel is alacsonyabb az Mg szintem, mint a határérték…és pl. fáradékony is vagyok.
Mit javasol? Köszönettel!