^

Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha képes ellensúlyozni a stresszt, és neuroprotektív egészségügyi előnyökkel is jár. Ezenkívül az Ashwagandha egy antioxidáns, amely képes felkutatni és megsemmisíteni a szabad gyököket, amelyek oxidatív stresszt okoznak, és szerepet játszanak a korai öregedésben.

Ashwagandha képes ellensúlyozni a stresszt, és neuroprotektív egészségügyi előnyökkel jár. Ezenkívül az Ashwagandha egy antioxidáns, amely képes felkutatni és megsemmisíteni a szabad gyököket, amelyek oxidatív stresszt okoznak, és szerepet játszanak a korai öregedésben.

Miért működik:

A krónikus stressz mind testünkre, mind elménkre hat. Nagyon sok degeneratív betegség, és a korai öregedés krónikus idegi feszültséggel jár [1]. Az Ashwagandha egy egzotikus indiai gyógynövény, amely nyugtató és neuroprotektív hatásokat mutat. A tudományos vizsgálatok alátámasztották az Ashwagandha azon képességét, hogy enyhíti a stresszt és megvédi az agysejteket azoktól a káros hatásoktól, amelyeket a stresszes modern élet okozhat elménkben [1].

Az ashwagandha erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek keresik és elpusztítják az öregedésben szerepet játszó szabad gyököket. É

rdekes módon a tudósok felfedezték, hogy ez képes ellensúlyozni az idegfeszültség által okozott oxidatív károsodásokat [2]. Ezért úgy gondolják, hogy az ashwagandha javítja az emberek közérzetét és egészséges kilátásokat [3,4]. A tudósok azt is megállapították, hogy az ashwagandha támogatja az axonok és a dendritek regenerálódását, az idegsejt-komponenseket, amelyek támogatják az idegrendszer működését [6].

A termék mögött álló tudomány:

Ashwagandha, más néven Withania somnifera, fontos ájurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak stresszoldásra. Kimutatták, hogy Ashwagandha neuroprotektív hatást fejt ki [7]. A tudósok megállapították, hogy ez az Ashwagandha szerepet játszik a neurológiai funkció javításában a stressz mellett [7].

Egy klinikai vizsgálat szerint az ashwagandha akár 26% -kal is csökkentette a stressz hormon kortizol szintjét. Emellett fenntartotta a már normális vércukorszintet és lipidprofilokat. A vizsgálat résztvevői, akik a standardizált ashwagandha kivonatot kapták, az energia, az alvás és a közérzet javulásáról, valamint a fáradtság csökkentéséről számoltak be [8]. Ezenkívül a kutatások azt mutatják, hogy az ashwagandha neuroprotektív hatást fejt ki az axonok és dendritek, az agy és az idegrendszer működését támogató idegsejt-komponensek regenerációjának támogatásával [6,9,10].

Ashwagandha (Withania somnifera)

Közismert név:           Farkascseresznye, indiai ginzeng, álombogyó, vörös ginzeng
Szanszkrit:                  Ashwagandha
Latin név:                   Withania somnifera

Előfordulási helye:

Az ashwagandha készítmények a Withania somnifera növény gyökereiből és leveleiből készülnek, Ez egy kis cserje a csucsorfélék (Solanaceae) családjából. A magokat és a rügyeket szintén felhasználják. Elsősorban az Indiai Himalája száraz lejtőin, valamint Észak-Afrika és a Közel-Kelet nyugati területein honos. Egyéb elnevezéseinek némileg ellentmond, hogy egyébként nincs rokonságban a valódi ginzeng félékkel.

Hogyan működik

Egyszerűen fogalmazva, az adaptogén gyógynövény normalizálja a test működését. Az Ashwagandha érdekes módon egyszerre tonizál, energizál és nyugtat is. Megnyugtatja a túlhajszolt idegrendszert, amely a hiperaktivitás jeleit mutatja, pl. érzelmi hullámzás, izgatottság, stressz. Laboratóriumi kísérletek is alátámasztják a tradicionális felhasználás hatékonyságát. A gyökerek tartalmaznak kolint és béta-szitoszterolt (ez egy ösztrogénszerű anyag), ami a koncentrációs képességet növeli és csökkenti a zsír ill. koleszterinszintet, szomniferint, ami az izmokat nyugtatja, és szkopoletint, ami a görcsöket csillapítja. A levelek olyan anyagokat tartalmaznak, mint a withaferin-A, mely segít csökkenteni az arthritisz fájdalmait, valamint elpusztítja a káros organizmusokat és a ráksejteket. A szteroid-alkaloid (nitrogén alapú vegyületek erős hatással) withanin nyugtató hatású, mivel megnöveli a GABA felvételt, mely egy aminosav és neurotranszmitter is egyben. Ez nagyon hasonló a ginzeoidokra, ami az Ázsiai ginzengben található anyag.

Az ashwagandha gyökere jótékony hatással van az idegrendszerre, ezért nagy segítséget nyújt a stressz elleni küzdelemben, az álmatlanság leküzdésében, a depresszióban és egyéb mentális zavarokban. A gyógyn

övény mindezek mellett erősíti az immunrendszert, antibakteriális tulajdonságokkal bír és néhányan afrodiziákumnak is tartják. Tartalmaz néhány olyan anyagot, mely a rák növekedését meggátolja. A növénynek eme szempontból való vizsgálatát japán és indiai orvos csoport végezte és tette közzé 2006-ban a Molekuláris Rák Gyógyászat című folyóiratában. Az ősi India ájurvédikus orvosai többek között az alacsony libidó és a meddőség kezelésére is használták. Az igazi ginzenggel ellentétben az ashwagandha nem rendelkezik vérnyomásemelő hatással.

Az ashwagandha legnagyobb előnye a pszichés gondokkal küzdők számára, hogy erősíti az idegrendszert, növeli a stresszel szembeni szellemi és fizikai állóképességet, táplálja az idegeket és javítja az idegsejtek működését. De emellett számos hasznos egészségre jótékony tulajdonsággal bír. Az indiaiak több ezer éve gyógyítanak vele káros mellékhatás nélkül és ártalmatlanságát már a modern kutatások is bizonyították.

A gyógynövényes orvoslásban az ashwagandha egy adaptogén, mely enyhíti a fizikai és a pszichológiai stresszt, miközben erősíti az immunrendszert.

Mit jelent az, hogy adaptogén?

 

A vitaminok és ásványi anyagok mellett fontosak az úgynevezett fito-tápanyagok vagyis a növényekben található hatékony vegyületek, melyek mélyrehatóan jótékony hatást fejtenek ki az emberi szervezetre. A növénybirodalom sztárja nem lehet akármelyik növény. Ezt a címet ki kell érdemelni bizonyos tulajdonságokkal, melyek adaptogénné tesznek egy növényt, bizonyos kritériumoknak kell megfelelni.

Melyek ezek a kritériumok?

 • A növénynek non-toxikusnak és a szervezetre nézve tökéletesen ártalmatlannak kell lennie.
 • Folyamatos normalizáló hatást kell kifejtenie az egyén pszichológiai funkcióira
 • Az általa folytatott tevékenységnek nem specifikusnak kell lennie, és fenn kell tartania a normális testi funkciókat a szervezetet érő változatos, folyamatos támadásokkal szemben
 • Normalizálnia kell a testi funkciókat, tekintet nélkül a meglévő kóros állapotokra. Más szóval korrigálnia kell a hipo- vagy hiper funkciós zavarokat a szervezeten belül.
 • Az adaptogéneknek a szervezet megzavarása vagy károsítása nélkül kell jótékony hatást kifejteniük.

Nos, nem csoda, hogy kevés növény rendelkezik adaptogén tulajdonságokkal.

Ajánlás

Idegrendszer:

Neurózis, álmatlanság, aggodalmak, felfokozott idegműködés, ADHD. Nagyon hasznos az összes stressz által előidézett tünet esetén, mivel kifejezetten a maddzsá dhátut (idegszövetet) befolyásolja, valamint a vjána váta keringését a szívben. Mivel táplálja az idegszövetet, kedvező hatású szklerózis multiplex esetén is. Nyugtatja a feszült idegeket, és ugyanakkor tonizálja a központi idegrendszert, és így növeli a stressz-toleranciát.

Tápláló ideggyógyszer és nem erős nyugtató.

Szövetek:

Gyengeség, alacsony testsúly, kimerültség, alacsony vörösvértest-szám, vérszegénység. Hasznos a lábadozásban, sportolók részére és terhesség után. Különösen jó hatású az izomszövet anyagcseréjére, csökkenti a gyulladást és erősíti az izomtónust. Fiatalítja az izomszövetet és anabolikus izomtömeg-növelő hatása is ismert. Mivel az összes izomszövetre kedvező hatással van, ezért tonizálja a szívet, méhet, tüdőt, valamint növeli az izomtömeget és tónust lábadozók, lassan fejlődő gyerekek és idősek esetén.

Immunitás:

Autoimmun tünet együttes, neutropenia, alacsony fehérvérsejt-szám, reumatóid/oszteoartritisz, rák, krónikus kötőszöveti gyengeség. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt gyakran használják duzzadt vagy fájdalommal kísért ízületi gyulladások esetén. Meg tudja erősíteni a legyengült immunrendszert és meg tudja védeni azt az immunoszuppresszív gyógyszerek vagy életmód hatásaitól. Növeli a fehérvérsejt-számot. Úgy tűnik, hogy egyaránt képes csökkenteni és növelni az immunreakciót, így valódi adaptogén növény.

Tüdő:

Asztma, köhögés és az immunrendszer zavaraiból eredő allergiás tünetek. Hasznos a szénanátha, allergiás orrváladékozás és fulladás mögöttes okainak kezelésében.

Reproduktív:

Mivel fiatalítóan hat a sukra dhátura, jó hatással van asthenospermia esetén – növeli a spermiumok mozgékonyságát, oligospermia esetén – növeli a spermiumszámot, a szexuális teljesítőképességet és megszűnteti az impotenciát. Kifejezett hatása a szexuális potencia növelése és a spermaképzés. Az ashwagandha olajat külsőleg impotencia esetén használják.

Nőgyógyászat:

A méhizomzat kiváló tonizálószere. Az idegrendszer túlterheltsége miatt kialakuló menzesz-kimaradásos zavarok kezelésére is alkalmas. Menstruációs fájdalmak és terméketlenség esetén is hasznos.

Pajzsmirigy:

Nagyon hasznos a pajzsmirigy-alulműködésnél, mivel szabályozza a pajzsmirigy-működést.

Kontraindikációk:
Megfázás, nátha esetén ne alkalmazzuk! Bár az ájurvéda hagyományosan alkalmazza terhesség alatt, a nyugati monográfiák terhesség esetén óvatosságra intenek.

Mennyiség

Általában kapszulázott formában árulják. Az általánosan alkalmazott mennyiség napi 300-600 mg a növényből, ami 4,5-9 mg withanolidra van standardizálva. Teaként is fogyaszthatjuk, ekkor a gyökereket 15 percig forraljuk és napi 3 csészét (750 ml) fogyasszunk belőle. Tinktúrák és folyékony kivonatok is használhatóak, naponta 2-4 ml-es mennyiségben.

Az ashwagandhát mindig étkezésekkel együtt szedjük az optimális felszívódás érdekében.

Az ashwagandha hiánytünetei

Nincs ismert hiánytünete.

Az ashwagandha szinergistái

Nincs ismert szinergistája.

Biztonsági tudnivalók

Az ashwagandha tradicionális használatra tekint vissza Indiában és normál adagokban hosszú ideig lehet biztonságosan alkalmazni. Nincs komoly mellékhatása sem. Mindazonáltal a csucsorfélék családjára jellemző alkaloidok jelenléte óva int a túlzott felhasználástól. Néhány kutató szerint a nagy mennyiségek abortuszt okozhatnak, ezért terhesség idején ne fogyasszuk.

Az ashwagandha mérgező hatása

Nincs ismert mérgező hatása.

Tiltások és korlátozások

Nem dokumentáltak.

Szedhetik-e a készítményt gyermekek is?
Az Ashwagandha kapszulát 14 éves kor alatti gyermekek ne szedjék.

Szedhető-e a készítmény más gyógyszerekkel?

Az Ashwagandha fokozza a barbiturat-tartalmú gyógyszerek hatását, ezért ilyen gyógyszert szedők az Ashwagandha alkalmazhatóságát beszéljék meg kezelőorvosukkal.

Milyen nem kívánt hatást válthat ki a készítmény?

Az Ashwagandha kapszula ritkán enyhe álmosságot okoz, ezért gépjármű vezetése vagy gépkezelői tevékenység végzése idején ill. 2 órával a tevékenység megkezdése előtt a kapszulát nem szabad bevenni.

Mire kell még ügyelnie a készítmény szedése során?

Az Ashwagandha kapszula szedése idején az alkohol tartalmú italok fogyasztását kerülje.

Mennyi ideig szedhető a készítmény?

Három-négy hónapos folyamatos szedés után javasolt 4 hét szünetet tartani.

 

Források:

 • Anne Harvester: Organic Ashwagandha Root: Definitions And Uses
 • Dr. John Anne: Ashwagandha – Herbal Way to Reduce Stress
 • R.H. Singh and Lakshmi Chandra Mishra: Psychiatric Disorders
 • shop.builder.hu
 • neuroptim.hu
 • atmacenter.hu
 • webbeteg.hu

 

 1. Kiefer, Dale. June 2006 “Ashwagandha Stress Reduction, Neural Protection, and a Lot More from an Ancient Herb”, Life Extension, link: http://www.lifeextension.com/Magazine/2006/6/report_ashwa/Page-01, accessed August 3rd, 2017
 2. J Ethnopharmacol. 2001 Jan;74(1):1-6.
 3. Phytomedicine. 2000 Dec;7(6):463-9.
 4. Molecules. 2009 Jul 3;14(7):2373-93.
 5. Life Extension 2017 Directory, p. 51
 6. Br J Pharmacol. 2005 Apr;144(7):961-71.
 7. Stress Management. Alternative Stress Management Strategies. Available at: http://www.lifeextension.com/protocols/emotional-health/stress-management/page-02 Life Extension
 8. Unpublished study, 2005. Nutrigenesis, LLC.
 9. Eur J Neurosci. 2006 Mar;23(6):1417-26.
 10. Yakugaku Zasshi. 2008 Aug;128(8):1159-67

 

Keserű István

Hozzászólás