^

A Folsav

A kutatásokban egyre nagyobb figyelmet szentelnek a köznyelvben folsavként ismert vízben oldódó vitaminnak. Ezen írás annak szentel figyelmet, vajon miért van szükségünk folsavra, milyen szerepet játszik életműködésünkben.

A folsav és a folát kifejezéseket gyakran szinonimaként használják, pedig nem ugyanazt jelentik. A folsav elsősorban a vitaminnal dúsított élelmiszerekben és vitamin készítményekben található meg, biológiailag nem aktív, a szervezet számára közvetlenül nem hasznosítható. Metabolizációja több lépésben zajlik, ezzel szemben a folát a folsav biológiailag aktív formája, a szervezet számára közvetlenül hasznosítható.
Az anyagcsere során a folsav foláttá alakul és csak ezután válik hasznosíthatóvá szervezetünk számára. Ezt a folyamatot egy enzim, a metilántetrahidrofolát reduktáz (MTHFR) végzi, ez alakítja a folsavat biológiailag aktív foláttá.

A folsavnak fontos szerepe van

  • a fehérjék, az ingerületvezetési anyagok szintézisében,
  • a gének működésének szabályozásában,
  • a homociszteinnel kapcsolatos folyamatokban,
  • nélkülözhetetlen a sejtek osztódása szempontjából,
  • jelentős szerepe van a fehér és vörösvértestek, a vérlemezkék képzésében,
  • a nukleotid anyagcserében, tehát a DNS szintézisben.

A folsavval kapcsolatos folyamatok bármelyik láncszemének sérülése komoly problémákat okoz szervezetünkben. Megfelelő szintje hozzájárul a száj-nyálkahártya épségéhez, valamint a gyomor és bélrendszer megfelelő működéséhez. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a folsav más vitaminokkal (B6, B12) együttesen alkalmazva segít megelőzni az időskori makula degenerációt.

Vizsgálatokban arra kerestek választ, hogy étrendünkkel bevihető-e a napi szükséges mennyiség, és az miképp hasznosul.

Kimutatták, hogy az étrendi folsav bevitel nem éri el a napi szükségletet, a vizsgálatban szereplő nők közel 44%-a pedig nem volt képes a folsavat megfelelően lebontani (csökkent enzimaktivitás), aminek oka az MTHFR polimorfizmus. Ennek az enzimnek az aktivitása akár 75%-kal is alacsonyabb lehet a normálistól, melynek következtében a szervezet folát szintje folyamatosan csökken, függetlenül a folsav beviteltől. Az enzim működéséért egy génpár a felelős, mely a magyar emberek 11%-ában rosszul működik. A populáció további 45%-ban ebből a génpárból csak az egyik gén hibás, de ez is rossz hatással van arra az enzimre mely a homocisztein elbontásában szerepet játszik.

Egy másik nemzetközi vizsgálat – magyar népességre vonatkozó – eredményei is magas MTHFR gén polimorfizmust tártak fel, ráadásul a magyar lakosság táplálkozásában a folát bevitele (0,16 – 0,18 mg/nap) messze elmarad a kívánatostól (0,4-0,66 mg/nap).

Jó hír viszont, hogy azok a készítmények, melyek folátot tartalmaztak optimális hatást fejtettek ki ezekben a csoportban is. Hatékonyan növelték a szervezet folát szintjét azoknál is akiknél csökkent enzimaktivitás volt megfigyelhető.

A Folsav természetes forrása

Számos növény, például a spárga, a spenót, a narancs, brokkoli tartalmaz nagy mennyiségű folsavat. Állati eredetű táplálékok közül a csirkemájat és a marhamájat emelném ki. Összefoglalva az alábbi termékek tartalmaznak nagyobb mennyiségben természetes folsavat:

  • kacsamáj, libamáj  (100gr – 600-2000mcg)
  • sertésmáj  (100gr – 600-1500mcg)
  • marhamáj  (100gr – 600-1200mcg)
  • csirkemáj  (100gr – 733mcg),
  • spárga  (1/2 csésze – 132mcg),
  • spenót  (100gr  – 50-200mcg),
  • lencse-főtt  (1/2 csésze – 180mcg )
  • napraforgómag  (100gr – 150-200mcg)
  • brokkoli  (1/2 csésze – 39mcg ),
  • kelbimbó  (1/2 csésze – 47mcg)
  • narancslé (1dl – 75mcg)

Folsavhiány tünetei, kialakuló kórképek:

  • fáradtság, általános gyengeség,
  • szürke haj,
  • szájsebek, fekélyek,
  • gyenge növekedés,
  • duzzadt, gyulladt nyelv,
  • terhességi vérszegénység,
  • fejfájás,
  • sápadt bőr,
  • töredezett körmök,
  • végtagi izomgyengeség,
  • szájzug kirepedezése (cheilosis),
  • szapora szívverés (tachycardia),
  • viselkedési zavarok,
  • étvágytalanság,
  • fogyás,
  • vegetatív zavarok,
  • normálisnál nagyobb vörösvértestek

Védelem a terhesség alatt

Fontosnak tartom, hogy a leendő kismama már a terhességet megelőzően kezdje el a folsav pótlását. Számos rendellenesség elkerülhető, megelőzhető ezzel. Széles körű intervenciós tanulmányok igazolják, hogy a fogamzás körüli időben az anya megfelelő folátellátottsága jelentős mértékben képes kivédeni bizonyos fejlődési rendellenességeket (Czeizel et al., 2011).

A magzati fejlődést leginkább a sejtosztódás határozza meg, ilyenkor rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folsav és a B12 bevitele a DNA és RNA szintézisben betöltött szerepe miatt. Hiányuk olyan velőcső záródási rendellenességeket okozhat mint a nyitott gerinc (spina bifida) vagy az, amikor az agy illetve az agykoponya nem fejlődik megfelelően (anencephalia). A velőcsövet lezáró folyamat tehát e két vitamin jelenlétében megy végbe hibátlanul.

Ezek a rendellenességek már a fogantatást követő 3.-4. héten megjelenhetnek, tehát akkor, amikor még a nők egy része nem is tud a terhességéről. Éppen ezért a folsavnak és a B12-nek a szervezetben már a fogantatás pillanatában kellő mennyiségben jelen kell lennie, és ügyelni kell a folyamatos pótlásáról.

A kiegészítésként szedett folsav és a B12 olyan súlyos betegségek kialakulásának megelőzésében is részt vesz, mint a Down-kór, a gyermekkori leukémia, a nyúlszáj , a farkastorok, és a veleszületett szív-rendellenesség.

Az orvostudomány az  emelkedett homocisztein szintet tekinti az alacsony folsavszint indikátorának, és egyre inkább párhuzamot von ezen hiányosság és a vetélés, valamint különféle egyéb szülési komplikációk kialakulása között.

A Folsav mely formája jó nekünk?

A leírtak alapján azt gondolom mostanra már mindenkinél világossá vált – ha teheti – folát tartalmú táplálék-kiegészítőket alkalmazzon.

Mennyi az ajánlott napi dózis?

Napi szükségletet elég nehéz meghatározni, de azt gondolom, hogy aki 400 mikrogramm folát tartalmú étrendkiegészítőt naponta elfogyaszt, megfelelő lesz a szervezet ellátottsága. Gondolok itt azokra is, akiknél csökkent az enzimbontó képesség.

Célszerű olyan multivitamin készítményt választani, melyben közel ennyi mennyiség található, ugyanis abban feltételezhetően a többi B-vitamin készítmény is megtalálható! Ez fontos, hiszen például a folsav és a B12 szorosan együttműködik bizonyos biokémiai folyamatokban.

Családtervezés időszakában, a tervezett fogamzás előtt 3 hónappal mindenképpen szükséges elkezdeni a folsav pótlását, és azt folyamatosan alkalmazni a várandóság és a szoptatási időszak alatt is.

Ajánlott mennyiség ilyenkor: 800 mikrogramm folát.

Túladagolás

A folsavat nem lehet túladagolni, mégis legfeljebb 1 mg fogyasztása ajánlott. Nagyobb dózis esetén elfedheti a B12 vitamin-hiány tüneteit, valamint a túl sok folsav csökkentheti a cink hasznosulását. Túladagolásának mellékhatásai igen ritkák – több mint 15 mg esetén fordulhat elő alvás és gyomorprobléma, bőr irritáció, depresszió, epilepsziás betegeknél a görcskészség fokozódása.

Kölcsönhatások

  1. Egyes görcsoldó szerek (pl. a fenitoin és a fenobarbital), a fekélyes vastagbélgyulladást kezelő szerek (pl. a szulfaszalazin, salazopyrin, aminoszalicilátok), az immunszupresszív kezelések csökkentik a vitamin felszívódását.
  2. A metotrexát (rák és reumatoid artritisz kezelésében használt gyógyszer) és a trimetoprim-szulfametoxazol (antibiotikum) befolyásolják a folsav metabolizmusát.
  3. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás rontja a felszívódást.
  4. A fogamzásgátlók növelik a folsav igényt.
  5. Az acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszerek, az epilepszia ellenes szerek hiányt idézhetnek elő.

Bármely gyógyszer alkalmazása esetén kérdezzük meg kezelőorvosunkat, hogy a folsav szedése nem befolyásolja-e a gyógyszer hatásosságát.

A folsav rendkívüli egészségmegőrző szerepe miatt az Egyesült Államokban már 1998-tól kötelezővé tették egyes gabonafélékből készült élelmiszerekhez a folsav hozzáadását. Mivel mi Magyarországon élünk ahol ilyen törvényi szabályozás nincs, javaslom mindenkinek a folsav rendszeres alkalmazását.

Keserű István

Hozzászólás