^
Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha képes ellensúlyozni a stresszt, és neuroprotektív egészségügyi előnyökkel is jár. Ezenkívül az Ashwagandha egy antioxidáns, amely képes felkutatni és megsemmisíteni a szabad gyököket, amelyek oxidatív stresszt okoznak, és szerepet játszanak a korai öregedésben.

Tovább »
Mik azok a szabadgyökök?

Mik azok a szabadgyökök?

A szabadgyökök olyan oxigén vagy nitrogén alapú molekulák, amelyek kémiai tulajdonságaik révén megtámadhatnak különféle kulcsfontosságú fehérjéket vagy akár a DNS-t is. A szabadgyökök szerepének megértése valóságos forradalmat jelentett az orvostudományban, és alapjaiban változtatta meg a betegségek kialakulásával és kezelésével kapcsolatos felfogásunkat.

A szabadgyökök:

rongálják a sejteket és a genetikai állományt (DNS) …

Tovább »
Dr. Ládi Szabolcs – A béta-glükánok szerepe a tumorterápiában

Dr. Ládi Szabolcs – A béta-glükánok szerepe a tumorterápiában

Évek óta ismert tény, hogy az élesztő sejtfalából és más forrásokból származó béta-glükánok számos kedvező élettani hatással rendelkeznek mind a kardiovaszkuláris rendszer, mind pedig a természetes immunitás vonatkozásában. A fertőzések megelőzésében és leküzdésében játszott szerepükön túl bebizonyosodott, hogy a leukociták CR3 (complement receptor 3) receptorainak aktiválásával képessé teszi ezen sejteket, hogy elpusztítsák a C3 komplement fragmentumok által megjelölt tumorsejteket.

Tovább »
A Folsav

A Folsav

A kutatásokban egyre nagyobb figyelmet szentelnek a köznyelvben folsavként ismert vízben oldódó vitaminnak. Ezen írás annak szentel figyelmet, vajon miért van szükségünk folsavra, milyen szerepet játszik életműködésünkben.

A folsav és a folát kifejezéseket gyakran szinonimaként használják, pedig nem ugyanazt jelentik. A folsav elsősorban a vitaminnal dúsított élelmiszerekben és vitamin készítményekben található meg, biológiailag nem aktív, a szervezet számára közvetlenül nem hasznosítható. Metabolizációja több lépésben zajlik, ezzel szemben a folát a folsav biológiailag aktív formája, a szervezet számára közvetlenül hasznosítható.

Tovább »
Szabó Gál Bence – Taurin, a félreismert

Szabó Gál Bence – Taurin, a félreismert

2011-ben Magyarországon bevezetésre került a chips-adó. Jó ötlet, hiszen a célja az volt, – gondoltam naivan – hogy kevesebb káros élelmiszereket gyártsanak majd. Az energiaitalok extrém koffeintartalmát gyorsan le is csökkentették a gyártók, hogy ne sújtsa terméküket az új adó. Hurrá! Úgy tűnt a rendelkezés elérte a célját. Azonban gyorsan kiderült, hogy a cél nem volt ilyen fennkölt.
Mivel nem sikerült megadóztatni a komoly forgalmú energiaital gyártókat a koffein-tartalom határokhoz kötésével, így a várt bevétel elmaradt. Mi az, ami még az energiaitalokban mindig van? A taurin!

Tovább »
A K-vitamin

A K-vitamin

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melynek két természetben előforduló változatát ismerjük. Az egyik a K1 vitamin (fillokinon), melyet a zöld leveles növények, valamint a K2 vitamint (menakinon) melyet a baktériumok szintetizálnak. Léteznek még vitamin hatású úgynevezett prekurzor vegyületeket, ezek a K3, K4, K5, de ezekkel most itt nem foglalkoznék. Érdemes megemlíteni, hogy a K-vitaminok (K1, K2, K3, K4, K5) gyógyhatásáról vagy biológiai szerepéről szóló megfogalmazásokban az összevont K vitamin kifejezést alkalmazni csak akkor lenne szabad, ha azoknak közös tulajdonságairól esik szó, hiszen ezek egymástól nagyon különböző származású, hatású, és funkciójú vegyületeket.

Tovább »

Totális magnéziumhiány a Földön, senki nem vizsgálja és nem is kezelik!

Totális magnéziumhiány a Földön, senki nem vizsgálja és nem is kezelik!

Gondolták volna, hogy egy ilyen viszonylag olcsó ásvány, mint a magnézium ennyire életbevágóan fontos a táplálékláncban? Ha valakinek valamilyen komolyabbnak tűnő betegsége támad, érdemes elgondolkodnia azon, hogy vajon mennyi magnézium tartalmú ételt evett, vagy szedett-e magnéziumot táplálék-kiegészítő formájában. Kutatások szerint a lakosság túlnyomó többsége jóval kevesebb magnéziumot visz be a szervezetébe, mint szükséges volna. Ez számtalan más problémát is felvet, többek között a D-vitamin legfontosabb katalizátoraként, annak hasznosulását.

Tovább »

E-Vitamin

E-Vitamin

Az E-vitamin az egyik leghatásosabb zsírban oldódó, különösen nagy fontosságú összetett vitamin, igen fontos antioxidáns, mely semlegesíti a szervezetben felhalmozódott káros hatású szabad gyököket. Védi az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat az oxidációtól. Egy molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsavmolekulát képes megvédeni a szabadgyökök károsító hatásától. Nyolcféle molekulából, izomerből állnak, ezek az alfa, béta, gamma, delta tokoferol és az alfa, béta, gamma, delta tokotrienol. Sokáig az alfa tokoferolt ismertük úgy, mint E-vitamin, ugyanis ez a természetben leggyakrabban előforduló módosulata.

Tovább »

Az Omega-3

Az Omega-3

Mik is azok a zsírsavak, és mit jelent a telített vagy telítetlen jelző?

Minden zsír ugyanazokból az összetevőkből – szénből (C), oxigénből (O) és hidrogénből (H) – épül fel. Ezek az összeszerveződött molekulák a zsírsavak, melyek jelentős energia forrásként szerepelnek életünkben. A molekulákzsírrésze lánccá összeállt szénatomokból, sav része pedig oxigén és hidrogénatomokból áll, melyek a szénlánc végéhez kötődnek. A zsírsavmolekulán belül a szénlánc is hordoz hidrogénatomokat. A telített zsírokban a szénlánchoz annyi hidrogénatom kapcsolódik, amennyi csak lehetséges (hidrogénatomokkal telített), míg a telítetlen zsírsavakban a szénlánchoz kevesebb.

Tovább »
A zsíroldékony D-vitamin, avagy  vigyázat, mert a napfény egészséges! 

A zsíroldékony D-vitamin, avagy  vigyázat, mert a napfény egészséges! 

Valamikor nagyon régen, amikor még őseink az egyenlítőhöz közel éltek, sokkal több napsütés érte az emberek bőrét mint napjainkban. Életük nagy részét fedetlen testrésszel a szabadban töltötték, ennek következtében a napsütéses órák számához igazodva alakult ki az éghajlati övre jellemző embertípus és testszín. Szervezetük ezekhez viszonyítva alakította ki a „legoptimálisabb pigmentációt”: a test védekező rendszerét. Egyúttal kifejlesztett egy olyan ideális mechanizmust mely segítségével képes volt átalakítani és hosszú időre tárolni szervezetében a „napfényt”, a felesleget pedig lebontotta.

Tovább »